Særpingen som ble FFK-sjef

Tom Espen Fingarsen er flasket opp og bosatt i Sarpsborg, har sju sesonger i blåhvit drakt, men de tre sesongene i Fredrikstad satte sine spor. Så i dag er den en gang så ballsikre midtbanespilleren primus motor for FFK-gjengen som har vært fast med i Lærdalscupen siden starten.

– Cupen er strålende arrangert, og det er en fest å være med på den år etter år.
 Man treffer mange man har spilt mot, knytter bånd til nye herlige folk og får spilt litt fotball.
– Skjønt; kroppen er ikke helt enig med hodet. Kneet krangler, ryggen går stadig i vranglås og farten er som å være i slow motion-modus.

Tom Espen har to barn, to bonusbarn og syv barnebarn og jobber som anleggsleder. I tillegg har han stadig oppussingsprosjekter, så dagene er aktive tross sine 61 år.

– Derfor er turen til Lærdal en kjærkommen avveksling i hverdagen, bedyrer han og nevner i samme slengen golf som en liten lidenskap.

Tom Espen er en usedvanlig godt likt kar. Han er blid og høflig og behandler alle rundt seg med interesse og omsorg.

– Tom Espen er hel ved, sier alle som kjenner han.
– Også er han populær hos damene, med det skjønner han ikke selv. Han er så ordentlig, men må noen ganger takke ja til en dans, selv om han absolutt ikke liker å svinge seg på gulvet.

Sarpsborg, Fredrikstad, Vålerenga og Grei er klubbene som har hatt glede av særpingen på banen og i garderoben.
 Selv trekker han fram NM-gullet i ’84 som et høydepunkt.

– Det var en fantastisk opplevelse å vinne cupen. Og Per Egils skudd fra 40 meter glemmer man aldri.
– Gøy var det for øvrig å slå tunnel på den engelske landslagskapteinen Paul Mariner da vi spilte mot Ipswich.

– Også glemmer jeg aldri Steinar Enerly som jeg spilte med i Grei. Han var en driblekunstner av rang. En gang rundspilte han en back så vedkommende fikk krampe, avsluttet kampen med å trikse ballen opp med hælen så ballen landet på nakken, også løp han forbi den fortvilte backen med ballen på nakken, vippet ballen ned og var nær med å score. Fantastisk!

Glemmer gjør han heller ikke Tony Knap som var trener under tiden i Fredrikstad. En gang da de hadde slått Viking, satt spillerne på flyplassen og fikk lov til å ta seg en velfortjent øl til maten.
 Det vil si ikke Tom Espen. Tony kom bort til han, pekte på ølkruset og sa at det glasset kunne han bare sette fra seg, fordi han skulle spille B-kamp om tre dager….!

Men øl blir det nok av for hedersmannen fra Sarpsborg når både puben og hotellet i Lærdal inntas siste helgen i januar.
 Da har han nok en gang organisert en gjeng Fredrikstadspillere til fotball og moro på dette lille, vakre stedet der solen bare er fremme halvparten av året, men hvor en rekke ildsjeler sørger for fotballfest år etter år.